|
|
|
... időket emlegette, különösen azért, mert olcsóbb volt az élet. Igy sóhajtozott:
"Amikor kisgyerek voltam, anyám elküldött a boltba, és két vekni kenyeret, 6 almát, egy szál kolbászt, két liter tejet és még újságot is tudtam venni összesen 1 dollárból!"
Majd hozzátette: "Ez ma már lehetetlen, azok a rohadt kamerák mindenütt ott vannak!"
Hárman utaznak vidékre eg... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 teáskanál őrölt fahéj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 db narancs reszelt héja,
2,5 dl fehérbor,
1 dl finom étolaj,
3 dl méz,
1,5 dl víz,
kb. 1 liter finom étolaj a sütéshez.
A lisztet kupacoljuk fel egy fa gyúrótábla közepén, a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. Ebbe tegyük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lereszelt ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... regenerálja.
A következő receptet ajánlom: 100 g diólevelet, 100 g bazsalikomot, 30 g babérlevelet, 30 g tölgyfakérget összekeverünk, 3-4 evőkanálnyi mennyiséget 5-10 percig főzünk 2-3 liter vízben, majd ha kicsit kihűlt, leszűrjük és 20-30 percig ebben áztatjuk a beteg lábat. Éjszakára bekenjük a lábujjak közti részt gombaölő krémmel vagy kenőccsel. Ez lehet propoliszo... |
|
|
|
|
|
|
|
... pohárhoz
HOZZÁVALÓK:
4 teáskanál fekete tea
8-8 cl vörösbor és ribizliszörp
5 dkg cukor
2 darabka fahéj
karambolaszeletek
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
1 tojássárgája
2 evőkanál gyöngycukor
só
A formához:
margarin
liszt
A fűszeres borhoz:
4 dkg mazsola
3 dkg mandulaforgács
1 liter vörösbor
1 dl vodka
2 evőkanál barna cukor
2 darabka fahéj
5 cm-es darabka gyömbér
8 narancs reszelt héja
6 szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉS... |
|
|
|
|
|
|
|
... száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályozás szerint édes bor az, amelynek literenkénti cukortartalma magasabb, mint 45 gramm. A félédesnél a szabott érték 18 és 45 gramm közé esik. Félszáraz borról 4 és 18 gramm közti cukortartalomnál beszélhetünk; egy liter száraz borb... |
|
|
|
|
|
|
|
... száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályozás szerint édes bor az, amelynek literenkénti cukortartalma magasabb, mint 45 gramm. A félédesnél a szabott érték 18 és 45 gramm közé esik. Félszáraz borról 4 és 18 gramm közti cukortartalomnál beszélhetünk; egy liter száraz borb... |
|
|
|
|
|
|
|
... alkotórészek. Az ital élvezeti értéke szempontjából a savainak menynyisége s különösen a borkő és az almasav egymás közötti aránya meghatározó értékű.
Általában a jó fehérborok literenkénti összes savtartalma 6-7, a vörösboroké 4-5,5 gramm. A korán szüretelt, sok savat termelő szőlőfajták újborainak zöld ízét, nyersességét a túlsúlyban lévő almasav okozza (l... |
|
|
|
|
|
|
|
... a szomjat. Mivel a sörök többsége izotóniás (ozmózisnyomásuk megegyezik a szervezet folyadékainak ozmózisnyomásával), a sörfogyasztás alig hat a szervezet vízháztartására.
Fél liter sörben körülbelül 15 g, csíráztatott árpából származó szénhidrát van. Ebből nem egészen 2 g erjeszthető cukor, a többi dextrin (köztitermék, amely akkor keletkezik, amikor a kemény... |
|
|
|
|
|
|
|
... félszáraz, esetleg félédes fehér bort forraljunk! (A vörös borok csersavtartalma nem igazán harmonizál a forralt bor alapvetően édes ízvilágával.)
Bevált recept
0,7 literes palack tartalmát negyed liter vízzel hígítsuk fel! Ha úgynevezett száraz bort melegítünk, annyi cukorral édesítsük meg, hogy még ne nagyon érezzük a jellegzetes cukorízt! Amikor igazán for... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyon sokféle gyümölcsből is lehet bort előállítani. Ősszel érik például a csipkebogyó, ami kitűnő alapanyaga lehet a jó bornak. A hozzávalók: kettő kiló friss csipkebogyóhoz három és fél liter víz és másfél kiló cukor kell, majd borszirupot főzünk és ráöntjük a bogyóra. Persze előtte a két oldalát megvágjuk, nehogy keserű legyen, de ha van tavalyi, öreg bogyónk, akkor abból csak... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyik mellékutcájában, sonkát és tormát tartok itten, s természetesen lopót és néhány pintesüveget is, a vendégek számára. A pint a régi mérték, nagyapáink még ezzel éltek: tartalma másfél liter, s a magyar, ha férfikorba jutott, minden este odaállította a vacsorateríték mellé a maga pintes adagját. Homoki borból és badacsonyiból minden tisztességes ember elbírt és megkívánt egy e... |
|
|
|
|
|
|
|
... addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk. Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli- karikákkal is.
Borleves 2.
Hozzávalók: 1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárga.
A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat é... |
|
|
|
|
|
|
|
... borospoharunk sincs...
- Ne mondjátok, hogy még sört sem szoktatok venni? Mi a fenét iszol?
Fordult Nándi felé ez utóbbi kérdéssel Mihály.
- Tejet iszunk. Hét végére 5-6 liter tejet szoktam venni.
- Csinálok szódavizet a szifonban és, amit anyósom küld málnaszörpöt azt isszuk, meg teát...
- Szörnyű? Csak nem vagy abstinens?
- Nem. Én a tejet j... |
|
|
|
|
|
|
|
... vastag szárát meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. Leöntjük 2 dl konyakkal és 1 dl triplesec-kel. 2-3 órán át állni hagyjuk, hogy jól kijöjjön a zeller íze. Ezt követően feleresztjük 1-1 liter fehér- és vörösborral, s összekeverjük. Megcukrozzuk ízlés szerint, és jól lehűtjük. Felszolgálás előtt 1 üveg szódát töltünk bele.
Dinnyebólé
Egy nem túlérett aromás... |
|
|
|
|
|
|
|
... hiányzó anyagok pótlására is) másféle hazai gyümölcsöt. A tál közepére helyezett rostélyt megrakjuk kockacukorral (ezt esetleg előbb narancshéjjal is végigdörzsöljük), majd meglocsoljuk fél liter rummal....Meggyújtjuk, (ilyenkor a világítást lekapcsoljuk), s türelemmel figyeljük, amíg a lángoló szesz kiég, s a felolvadt cukor a tálba csepeg. Mikor ez a processzus befejeződött, utá... |
|
|
|
|
|
|
|
... héjastul - szeleteld vékonyra és oszd szét a csészékben, majd erre öntsd a narancságyra a forró teát.
Teapuncs
Hozzávalók: 1 csomag Puncs fűszerkeverék (Kotányi, Knorr) fél liter vörösbor, 2 filter teafű, rum, cukor, narancslé tetszőleges mennyiségben
Választhatod a készen kapható Puncs keveréket, így nem kell időt vesztegetned a különböző fűszerek beszerzésév... |
|
|
|
|
|
|
|
... dörzsölje át vele a száját.
Legyen szép!
Régi szépészeti fortély a gőzölés, amely serkenti a pórusok tisztulását és percek alatt üdévé varázsolja a bőrt.
1 liter gőzölgő vízhez adjon 2 csepp teafa-, 1 csepp zsálya-, 1 csepp citrom-, 1 csepp pálmarózsa- és 1 csepp ilang-ilang olajat. Hajoljon a tál fölé, és terítsen magára törülközőt. Gőzölje az arc... |
|
|
|
|
|
|
|
... az, hogy én most, 93 évesen is szidhatom Iliescut, és magabiztosan tekintem meg a ma induló 346 epizódból álló telenovellát, és olykor felhajtogatok egy.(két) pohár bort - nemrég kaptam 6 liter finom bort Enyedről, Novotnyéktól -. Úgylátszik, megdupláztam az adagolást, mert túl hamar elfogyott, viszont feleségem, Lili szerint, még éjszaka is magyarnótáztam.
Nos, ha idegen sor... |
|
|
|
|
|
|
|
... levéből.
Cortezék állítólag ettől vadultak be és irtották ki a nap gye... |
|
|
|
|
|